Nowy serwis internetowy porady kulturystyczne zapraszamy do odwiedzenia.

Kreatyna a białko ? Jakies suple ?

Wszystko o odżywkach, suplementach diety, odżywki białkowe, kreatyna, hmb

Moderator: Kwachu

Kreatyna a białko ? Jakies suple ?

Postprzez Doktor » 26 sty 2010, o 15:00

Witam serdecznie!
Jestem tutaj nową osobą, więc proszę o wyrozumiałość :) Chciałbym zapytać czym różni się kreatyna od białka?
Na wielu forach czytałem iż stosowanie obydwu suplementów daje duży przyrost masy... Osobiście mi polecono
białko ostrowia wpc 80 na początek. Od niedawna zacząłem siłke (wcześniej już miałem z tym styczność), mam
odpowiednio dostosowaną dietę do organizmu, lecz o suplementach wiem niewiele.
Będę wdzięczny za odpowiedź :)
Pozdrawiam
Doktor

Re: Kreatyna a białko ? Jakies suple ?

Postprzez Kwachu » 26 sty 2010, o 18:07

Podaj ta diete?
Kwachu

Postprzez Doktor » 26 sty 2010, o 19:19

Godz. 8:00 Śniadanie: jajecznica z 5 jaj + chleb razowy
Godz. 11:00 II Śniadanie: Chleb żytniy pełnoziarnisty 100g, szynka z indyka 100g lub 150g sera twarogowego rozrobionego
ze śmietaną
Godz. 14:00 Obiad: Ziemniaki 250, kurczak, piersi bez skóry 150g + jakaś zieleninka
Godz. 18:30 II Obiad: Kasza gryczana 100g, Makrela, filety z warzywami 200g (to po siłowni)
Godz. 20:30 Kolacja: Tutaj jem dowolnie

Do tego jeszcze po południu robie koktajl który składa się z 2 jaj, 2 bananów 0.5l mleka i 1 jogurta.
Ogólnie dziennie wypijam ok litr mleka :)
Doktor

Postprzez Doktor » 27 sty 2010, o 14:55

No więc jak ?
Doktor

Postprzez D-wait » 30 sty 2010, o 14:31

o diecie na pewno niedługo wypowie się Kwachu, bo on w tej kwestii wie bardzo wiele...
A ja Ci mogę wyjaśnic czym sie różni kreatyna od bialka ;)

Kreatyna to związek, który występuje w mięśniach, pobudza je do rozrostu, wiąże wodę w mięśniach i odpowiada za ochronę zapasów węglowodanów. W organizmie przechodzi przemianę w kreatyninę, którą wydalamy z moczem... By zwiększyc ilosc kreatyny w organizmie osoby pragnące zwiększac masę mięśniową spożywają kraetynę w tablektach lub w proszku. Tyle, że "kreta" nie jest budulcem mięśni! Kreatyna występuje np. w mięsie.
Mięśnie zbudowane są głównie z białka, które jest niezbędne jeśli chcesz miec duże obwody mięśni. Przyjmuje się, że osoby pragnące budowac mase powinny spożywac około 2 gramy czystego białka na każdy kilogram masy ciała. Najbardziej wartościowym białkiem jest białko pochodzenia zwierzęcego...
Połączenie kraetyny i białka daje efekty ale Ty masz jeszcze na to czas... Początkowo, gdy zaczynasz pracę na siłowni mięsnie same intensywnie rosną bez tych wszyskich wspomagaczy. Za jakieś 5/6 miesiecy możesz dopiero myslec o jakichś suplach...
D-wait

Postprzez Kwachu » 3 lut 2010, o 20:45

Tak w skrócie :)
Białko: Liczymy tylko pelno wartosciowe czyli to zwierzece, roslinne nie z racji że nie ma pelnego wachlarza aminokwasów. Ilośc 1,5-2g białka zwierzęcego na kilogram masy ciala bedzie wporządku, wieksza ilośc raczej nie zostanie przyswojona a jedynie obciązy nerki. Mięso czerwone bedzie głównym zródlem białka w diecie (zawiera kilka: frakcji białek, kreatyne,DNA,RNA,kompleks wit.z gruby B oraz czynnik wzrostu[enzym]) ma spora przewage nad miesem bialym, co prawda zawiera więcej tluszczu ale i one przydadzą się przy diecie masowej, ale nasz tłuszcz jest bardziej podobny do tłuszcu roslinnego czy zwierzecego? Profil aminokwasowy mięsa czerwonego jest bardzo podobny do naszego.
Kolejne żródlo to jajka, jemy oczywiscie całe nie odzielamy zółtek.Nie zapomni o rybach tuńczyk(2 razy w tygodniu zawartośc rtęci), łosos i wiele innych.Mięso biale jemy tylko po treningu gdyż zawiera malo tluszcu a jak wiadome spozycie go po treningu jedynie spowolni wchlanianie pozostałych skałdnikow odzywczych.Unikal bym produktów mlecznych(wyjatek kefir, jdynie pzred snem możesz dac 50g bialego sera w celu spowolnienia wchłaniania pozostałych skladników odzywczych.

Węglowodany: Bazuj głównie na kaszy gryczanej(zawiera aminokwasy BCAA, i kompleks wit z grupy B), jedynie po treningu jedz ryż bialy. Na sniadanie jedz platki owsiane. Weglowodany od 4-? g na kilogram masy ciala(musisz sam wyczuć jeśli zalewasz sie tluszczem do odejmujesz wegle w pzreciwnym kierunku dodajesz, kalorycznosc zmieniaj za pomoca weglowodanow, bialka i tluscze zostaja na stalym poziomie) oprócz tego spora ilośc warzywa do każdego posiłku dziennie nawet do 1kg.

Tłuszcze:1-1,2 g na kilogram masy ciala. Bazuj na tluszczach z jaj i miesa, ale dodaj też oliwy, nasion, orzechów.

WPC 8-0 kolego daj spokuj to odpad mleczarski :)
Kwachu

Postprzez Doktor » 6 lut 2010, o 11:32

Kwachu napisał(a):Tak w skrócie :)
Unikal bym produktów mlecznych(wyjatek kefir, jdynie pzred snem możesz dac 50g bialego sera w celu spowolnienia wchłaniania pozostałych skladników odzywczych.

Dlaczego unikać? Dziennie wypijam ok litr mleka oraz spożywam dużo sera białego.
Dzięki za podzielenie się ze mną swoją wiedzą, na pewno przyda się w praktyce :)
Doktor

Postprzez BODYFX » 28 lut 2010, o 18:27

Doktor napisał(a):
Kwachu napisał(a):Tak w skrócie :)
Unikal bym produktów mlecznych(wyjatek kefir, jdynie pzred snem możesz dac 50g bialego sera w celu spowolnienia wchłaniania pozostałych skladników odzywczych.

Dlaczego unikać? Dziennie wypijam ok litr mleka oraz spożywam dużo sera białego.
Dzięki za podzielenie się ze mną swoją wiedzą, na pewno przyda się w praktyce :)

Nabial podlewa i wyglada sie nieciekawie
LIVE IS ONLY ONE LIVE IT
BODYFX

Postprzez Kwachu » 5 mar 2010, o 12:34

BODYFX - to tylko cząstka prawdy
Kwachu

Powrót do Odżywki i suplementy